I slovenački potrošači tuže VW

Najvećem svetskom proizvođaču automobila, nemačkom „Folksvagenu“, sprema se kolektivna tužba evropskih potrošača, u kojoj će učestvovati i više hiljada kupaca iz Slovenije.

Slovenačko udruženje za prava potrošača sakupilo je oko 6.200 prijava vlasnika Folksvagenovih vozila, koji su doneli odluku da se priključe kolektivnoj tužbi evropskih potrošačkih organizacija protiv nemačkog automobilskog giganta.

„Do sada dobijene prijave će tokom narednih nedelja proveriti pravnici, kako bi se utvrdilo da li je za sud potrebna dodatna dokumentacija i podaci. Podizanje tružbe vlasnika automobila protiv VW-a, preko Evropske potrošačke organizacije BEUC i američke advokatne kuće Hausfeld, planirano je za kraj marta ove godine“, saopštilo je slovenačko udruženje, a prenosi agencija „Hina“.

VW je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao „frizirani“ softver koji je na testovima merenja emisije štetnih gasova očitavao lažne podatke, prikazujući manju emisiju gasova od stvarne.

Procenjuje se da bi udruženje za prava potrošača u Sloveniji moglo da okupi čak 45.000 oštećenih vlasnika VW-ovih vozila. Kampanja prikupljanja tužbi vlasnika Folksvagenovih vozila opremljenih softverom za lažiranje podataka, vodila se i u Italiji, Španiji, Portugaliji, Slovačkoj, Švajcarskoj i Litvaniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор