Boš plaća 327,5 mil. $ odštete zbog prevare VW-a

Nemački proizvođač automobilskih delova „Robert Boš GmbH“ moraće da isplati 327,5 miliona dolara odštete kupcima i dilerima „Folksvagenovih“ dizel automobila u SAD, zbog uređaja za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

U saopštenju kompanije se navodi da će nagodbom o isplati kompenzacije biti stavljena tačka na optužbe potrošača i dilera protiv kompanije Robert Boš, njenih zaposlenih i direktora u SAD, prenosi agencija „Tanjug“.

Kompanija Boš aktivno je učestvovala u 10-godišnjoj Folksvagenovoj prevari za izbjegavanje američkih zakonskih propisa o dozvoljenim količinama štetnih gasova koje emituju vozila. Još krajem 90-ih godina prošlog veka Boš je počeo da igra ključnu ulogu u razvoju Folksvagenove tehnologije za ovakvu vrstu manipulacije.

Dokazi do kojih su došli vlasnici Folksvagenovih automobila u SAD pokazuju da je Boš učestvovao u razvoju spornog uređaja, ali i u kompletnoj prevari koja je trebalo da spriječi američke regulatore u otkrivanju prave funkcije tog uređaja, saopštili su advokati, a prenosi agencija “Blumberg”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор