Nemačka je najveći donor Srbije

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Na prijemu povodom 15 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, održanom na brodu “MS Delta star”, nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm je rekao da je Nemačka od 2000. godine najveći bilateralni i multilateralni donator Srbiji.

Nemački ambasador je objasnio da nemačke donacije nisu toliko vidljive, kao na primer Japanske, navodeći primer japanskih autobusa kao donacije Beogradu, koji su vidljivi na svakom koraku, dodajući da to ne znači da pomoć Nemačke Srbiji nije velika. On je precizirao da Nemačka pruža razvojnu pomoć Srbiji “diskretno“ i u velikom obimu, navodeći primer izgradnje vodovoda, i s tim u vezi, snabdevanja brojnih lokalnih samouprava pijaćom vodom.

– Mi smo najveći bilateralni donator, a istovremeno smo prisutni i kao multilateralni donator, jer je naš udeo u pomoći Evropske unije (EU), koja stiže u Srbiju, veoma veliki. Nemačko – srpska saradnja počela je 2000. godine, od kada su Nemci uložili u Srbiju više od 1,6 milijardi eura – istakao je Vilhelm.

Jirgen Smit, rukovodilac Odeljenja za razvoj u ambasadi Nemačke, smatra da nemački projekti imaju veliko dejstvo u Srbiji i da Nemačka ima partnerski odnos sa Srbijom prilikom sprovođenja tih projekata, prenosi agencija “Tanjug”.

– Mi ne govorimo Srbiji šta treba da radi, već nam ona predlaže interesantne projekte. Zahvaljujući nemačkoj razvojnoj pomoći osnovano je 150 kancelarija za mlade, a realizovani su i razni projekti vodosnabdevanja u lokalnim samoupravama. U Srbiji je organizovan i pilot projekat uvođenja modela dualnog obrazovanja, koji se u Nemačkoj dobro pokazao, a i u Srbiji daje dobre rezultate. Nemačka je spremna da u još većoj meri prenese Srbiji koncept dualnog obrazovanja – objasnio je Smit i dodao da se Nemačka takođe angažovala na uvođenju bio tržišta u Srbiju, koje doprinosi održivom privrednom razvoju.

Nemački ambasador Vilhelm smatra da je Srbija danas veoma konstruktivan igrač u regionu. On je naveo da Srbija ima dobre odnose sa svim susedima, da se pregovori sa Kosovom u toku, kao i da u narednom periodu slede veoma važni, a moguće i krucijalni dani za Srbiju.

– Ako pogledate Srbiju danas i uporedite je sa zemljom u koju sam došao pre tri godine, to je ogroman napredak. Dosta toga iz Briselskog sporazuma još nije implementirano, ali je važno da to bude uskoro učinjeno, jer će onda Nemačka biti u mogućnosti da se saglasi sa otvaranjem poglavlja u pregovorima Srbije sa EU. Najava dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel takođe predstavlja priznanje pozitivne uloge koju Srbija danas ima – istakao je Vilhelm i poručio da je veoma tužan što uskoro napušta Srbiju, da će sa sobom poneti mnogo lepih uspomena, da je stekao mnogo prijatelja, kao i da će mu “nedostajati i Srbija, i srpski narod, i Beograd koji je divan grad“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор