Uvoz svinja iz EU šteti domaćoj proizvodnji

made-in-germany-rs-svinje

Kako tvrde srpski stočari, zavedeni obećanjima da će se naše svinje masovno izvoziti u Rusiju, počeli su da tove prasiće, a sada kada su prasići postali tovljenici, čak ni domaće klanice nisu zainteresovane za otkup, jer masovno uvoze jeftine svinje iz Evropske unije (EU).

Odgajivač Željko Simić iz Dublja u Mačvi, inače kraju Srbije poznatom po svinjarstvu, uložio je desetine hiljade eura u novi objekat za tov svinja. Po njegovim rečima, pošto su političari u Srbiji obećavali unosan posao izvoza svinja za Rusiju, ubacio je oko 500 prasadi u tov, ali stvarnost je, u odnosu na obećanja, sada sasvim drugačija, prenosi „B92“.

Srpskim stočarima je 2008. godine obećavano da će pridruživanje EU preporoditi Srbiju, a 2014. da će im trgovinski sporazum sa Rusijom omogućuti dobar posao. Međutim kako se pokazalo, oba ova obećanja nisu imala veze sa realnošću, jer domaće svinje su spremne za isporuku, ali ni Evropska unija, ni velika Rusija, a ni naši klaničari nisu zaintesovani za otkup.

Zahvaljujući Sporazumu o pridruživanju EU, koji je trebalo da preporodi srpsko stočarstvo, domaće klanice od ove godine svinje uvoze iz Unije bez carine. U kombinaciji sa mnogo manjim troškovima tova u Evropi, gde su proizvođači oslobođeni monopola i raspolažu jeftinim kreditima, uz ogroman višak svinja, koji je stvoren zbog zabrana izvoza u Rusiju, efekti na srpsko stočarstvo su katastrofalni. U takvoj situaciji gotovo sve klanice iz Srbije uvoze žive svinje i otpadno meso iz Evropske unije.

Pretpostavlja se da je potražnja u Rusiji verovatno mala, zahaljujući sporazumima Rusije sa Kinom i švercu mesa preko Belorusije. Redakcija „B92“ je kontaktirala PR službu Ruske ambasade kako bi im saopštili teme sastanaka Amabsadora Čepurina sa nadležnima, ali nisu dobili nikakav odgovor. Takođe, prilikom kontakta sa nadležnim ministarstvima, rečeno im je da je Sporazum o pridruživanju EU potpisan i da Srbija nema mehanizme da spreči uvoz svinja, osim ukoliko se sa tim ne složi svih 28 zemalja potpisnica iz EU.

Željko Simić, kao i hiljade njegovih kolega, za situaciju u kojoj se našao krivi državu koja je davala lažna obećanja i 2008. i 2014. godine i kaže da je to je sve bila propaganda, a da realno sada nema kome da proda svoje svinje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор