Kuća od drveta i stiropora nikla za jedan dan

made-in-germany-rs-kuca-drvo-stiropor

Na Sajmu građevinarstva u Beogradu kompanija „Sip tehnolodži“ napravila je od sip panela, sastavljenih od drveta i stiropora, za jedan dan kuću čija je cena gradnje u sivoj fazi između 160 i 190 eura po kvadratu.

U okviru akcije „Gradimo srcem“ kompanije Sip tehnolodži, inženjer Igor Carević je sa svojim timom napravio kućicu ispred hale 3 Beogradskog sajma za manje od jednog dana. Ista takva kuća, površine 40 kvadrata, biće napravljena za porodicu iz Čačka koja je tokom prošlogodišnjih poplava ostala bez doma, prenosi agencija „Tanjug“.

Carević najavljuje još akcija doniranja kuća od ovog materijala za koji kaže da ima odlične termoizlacione sposobnosti i statičke karakteristike.

– Prednost ovakve gradnje je što paneli preuzimaju opterećenje i nisu potrebne nikakve dodatne konstrukcije. Sip panel može da podnese opterećenje od 31 tone pritiska, a na savijanje može da primi 7,8 tona. Izgradnja kuće od ovog materijala jeftinija je i od montažne gradnje, a kamo li od klasične čvrste gradnje blokovima i ciglama. Deo opterećenja uspeli smo da preuzimemo stiroporom koji je i odličan izolator, tako smo jednim udarcem ubili dve muve, s obzirom da smo uspeli da izbegnemo dodatnu izolaciju samog objekta – objašnjava Carević.

Po njegovim rečima, sip paneli su otporni na vatru i mogu da izdrže čak 70 minuta u požaru od 700 stepeni. Za takve kuće, kako kaže, ne mora da se postavlja klasičan temelj, već mogu da se postave čelične šipke, a da je iz estetskih razloga potrebno dodati neku ukrasnu fasadnu oblogu, kao što je lamperija, demit fasada i slično.

– Ovaj patent u Kanadi postoji još od 1930. godine, od kada je počeo brzo da se širi u Americi i Rusiji. Kada je 1980. godine napravljena OZB ploča koja se sastoji od presovanih delića drvene građe, patent je doživeo procvat i nenormalnom brzinom je počeo da se širi na tržištu, a prošle godine stigao je i kod nas – dodao je Carević.

Sip paneli su napravljeni od stiropora kao izolacionog materijala, koji može biti debljine 10,15 ili 20 centimetara u sendviču između dve snažne OZB ploče kao obloge. Paneli se u gradnji međusobno povezuju drvenim gredama. Po proračunima stručnjaka ovakva gradnja košta svega trećinu klasnične masivne gradnje, dok je od montažne gradnje povoljnija za oko 30 posto.

Proizvodni pogon „Sip tehnolodži“ nalazi se u Novoj Pazovi, a sedište kompanije je u Estoniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

2 Komentara
  1. Mogu li dobit kontakt od ove kampanije??? MOLIM!! Jer jim internet stranica ne radi!

Оставите одговор