Fudšering u Nemačkoj hrani najsiromašnije i štedi novac

made-in-germany-rs-foodsharing

Svaki Nemac godišnje u proseku baci 81,6 kilograma hrane, a od toga čak 53 kilograma jestivih prehrambenih proizvoda.

U nedavnoj studiji Evropske unije (EU), koja se bavila ovim problemom, navodi se da prosečna vrednost količine bačene hrane u Nemačkoj na godišnjem nivou po stanovniku iznosi 235 eura, dok je na nacionalnom nivou ona u visini 20 milijardi eura.

Nemački sajt „foodshering.de“ je 2012. godine pokrenuo inicijativu za borbu protiv rasipanja hrane, u koju su se uključili građani, prehrambena industrija i prehrambeni trgovinski lanci. Za samo jednu godinu ovaj sajt je registrovao preko milion pregleda, a svi zainteresovani preko njega mogu besplatno da ponude višak svoje neiskorišćene hrane, piše list „Figaro“, a prenosi agencija „Tanjug“.

„Fudšering“ je sada prisutan u više od sto gradova širom Nemačke, među kojima su Berlin, Minhen, Hamburg, Dortmund… Na ovaj način donirano je preko 1,3 miliona kilograma hrane i ušteđeno od dva do tri miliona eura koji bi inače bili bačeni u smeće. Umesto toga, nahranjeno je oko 50.000 beskućnika i najsiromašnijih građana.

U partnere ove humanitarne asocijacije spadaju pojedini supermaketi, restorani, pekare, bakalnice i prehrambene prodavnice, koji svojim donacijama u hrani učestvuju u ovoj humanoj akciji pomažući najsiromašnijima.

Fodšering je takođe prisutan i u Austriji, Švajcarskoj, Meksiku, Izraelu i Velikoj Britaniji, a
još oko 40 zemalja, uglavnom koje su u krizi, zainteresovano je za ovaj projekat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор