Koji su najozračeniji srpski gradovi?

made-in-germany-rs-srbija-ozracenost-gradova

Virtuelna mapa sa sa informacijama o ozračenosti pojedinih gradova u Srbiji može se naći na sajtu vladine Agencije za zaštitu od zračenja. Prema ovim podacima, najozračeniji grad nije Pančevo, kako se uglavnom prvo pomisli, već Vranje.

Predstavljajući ovu mapu sa podacima o količini radijacije u određenim gradovima, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije upozorava na nivo radijacije u najozračenijim gradovima, prenosi „Blic“..

Podaci se na sajtu obnavljaju na svakih pola sata, a prema njima najozračeniji grad u Srbiji je Vranje. U njemu radijacija iznosi 140 nanosiverta na sat, čak za devet više nego u Vinči, koja se nalazi na drugom mestu. Na trećem mestu je Kosovska Mitrovica, dok se Pančevo uopšte ne nalazi na ovoj listi.

Na sajtu se objašnjava da prosečna radiokativnost iznosi oko 100 nanosiverta, kao i da ona može da varira i do 50 procenata, u zavisnosti od područja. Opasnost nastaje tek kad se ova vrednost udvostruči.

To što je grad Vranje na prvom mestu po ozračenosti ne treba da čudi, jer je tokom 1999. godine bio bombardovan sa osiromašenim uranijumom, nakon čega se kasnilo sa čišćenjem radioaktivnog otpada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор