Rekord nemačkog izvoza u oktobru

Nemačke firme izvezle su u oktobru robu u vrednosti 99,1 milijardu evra, što je najveća ikada zabeležena mesečna vrednost izvoza ove zemlje, prenosi Beta. Savezni zavod za statistiku je saopštio da je najveći izvoz u jednom mesecu nemačka privreda do sada imala u martu 2012. godine – 98,7 milijardi. U odnosu na oktobar 2012. izvoz je porastao za 0,6 odsto.

made-in-germany-rs-export
Rekordnoj vrednosti nemačkog izvoza u oktobru posebno je doprineo veliki porast izvoza u zemlje EU koje nisu u evrozoni. Samo u Poljsku je izvezeno za 6,2 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Nemačke firme su u zemlje Evrozone izvezle za 0,1 odsto manje nego u oktobru prošle godine, a izvoz u vanevropske zemlje opao je za 1,3 odsto.

Ekonomisti kao pozitivan tumače podatak statističara da je nemački uvoz iz zemalja Evrozone porastao za 2,9 odsto i navode da će to pomoći privrednom oporavku država zahvaćenih krizom. Trgovinski partneri u inostranstvu koriste povoljnu ekonomsku klimu u Nemačkoj i nemačkim firmama prodaju pre svega čelik i delove za mašine. Od januara do oktobra vrednost nemačkog izvoza iznosila je 917 milijardi, što je za 0,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор