Nemačka može da zadrži stroge granične vrednosti arsena u igračkama

Sieben Produkte im Test waren nicht verkehrsfähig
Deca ne samo da se igraju igračkama, ona takođe vole i da ih stavljalju u usta. Tako da deca lako unose štetne substance prisutne u predmetima. Iz tog razloga Nemačka insistira na strožijim merama ograničenja arsena u igračkama, nego što su inače propisane od strane EU.

Za sada Nemačka može da zadrži svoje mere, kako je u četvrtak odlučio Evropski sud u Luksemburgu ( Slučaj C-426/13 P ( R ) ). Konačna presuda, u sporu oko graničnih mera između savezne vlade i Evropske komisije, ipak još uvek nije donesena.

EU sud odlučio je još ranije, da strožije nemačke granične vrednosti mogu da ostajnu na snazi do daljnjeg. Ali to EU komisija nije htela da prihvati: Ona naime zahteva da Nemačka usvoji manje strože evropske granične vrednosti za antimon, arsen, barijum, olovo i živu.

Ovaj prigovor je sada odbacio Evropski sud pravde ( EuGH ) tako da EU komisija mora da sačeka presudu. Ovim sudskim procesom Nemačka želi da ostvari ne primenjivanje graničnih EU vrednosti, jer to može ozbiljno ugroziti zdravlje dece.

EU je u 2009. u direktivi za dečije igračke ublažila granične vrednosti za olovo , barijum , antimon, arsen i živu u dečjim igračkama. Nemačka je glasala protiv ove odluke, a potom zatražila od komisije da joj se dozvoli zadržavanje nacionalnih mera. To je komisija dozvolila do 21. jula 2013. za barijum i olovo, međutim, ne i za druge otrovne substance kao antimon, arsen i živu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор