Izvoz Srbije u Nemačku dostigao milijardu evra

made-in-germany-rs-izvoz-za-nemacku
Kako je objavila Delegacija nemačke privrede u Srbiji, u prvih 10 meseci prošle godine izvoz iz Srbije u Nemačku dostigao je milijardu evra, a deficit je smanjen na 345 miliona evra, prenosi „Beta“.U saopštenju se dalje navodi da se od 2009. godine beleži konstanto povećanje srpskog izvoza u Nemačku, dok je trgovinska razmena dve zemlje postigla u 2013. godinirekordan rast. Istaknuto je i da je od 2008. godine i minusa od 968 miliona evra,Srbija uspela da rapidno izbalansira svoje trgovinske odnose sa Nemačkom, što je uticalo da se deficit robne razmene do kraja oktobra 2013. smanji na 345 miliona evra.

Prema poslednjim podacima Saveznog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju Nemačke, od početka prošle godina do oktobra robna razmena sa Srbijom iznosila je ukupno 2,34 milijarde evra, od čega je 1,34 milijarde evra bio udeo nemačkog izvoza na srpsko tržiste.

– Sve značajniji rast našeg izvoza u Nemačku beleži se najviše zahvaljujući brojnim nemačkim preduzećima u Srbiji koja proizvode i izvoze svoje proizvode kupcima i partnerima upravo na nemačkom tržištu.Nekoliko značajnih nemačkih kompanija još uvek nisu do kraja realizovale svoje investicione projekte kod nas,dok su neka druga preduzeća najavilaproširivanje svojih proizvodnih pogona, pa zato očekujemo da robna razmena i izvoz Srbije u Nemačku i tokom narednih godina nastavi sa rastom -objasnio je Milan Vučković iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Procenjujući dalji razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje Vučković je naglasio da će unapređivanje privrednih odnosa između Srbije i Nemačke pre svega zavisiti od ukupnog poboljšanja poslovnog ambijenta u našoj zemlji, koje podrazumeva i donošenje modernog zakona o radu prilagođenog evropskim normama, a kako zaključuje, od toga će dobrim delom zavisiti i dolazak novih investitora iz Nemačke u Srbiju.

made-in-germany-rs-nemaccka-trgovinska-razmena-sa-srbijom

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор