Nemačka uložila u energetiku Srbije milijardu evra za 10 godina

made-in-germany-rs-dalekovodi
Nemačka je u poslednjih 10 godina investirala preko Razvojne banke KfW više od milijardu evra u energetiku Srbije, izjavio je prošle nedelje nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Na skupu „Evropska enegetska politika, izazovi za Srbiju u pridruživanju EU“ on je rekao da su Nemačke velike i srednje kompanije angažovane u energetskom sektoru u Srbiji i da su zainteresovane da nastave ulaganja, prenosi agencija „Beta“.

Kao energetske projekte u kojima je učestvovala Nemačka, ambasador je naveo revitalizaciju reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“, uspešno poslovanje Simensa koji u Subotici proizvodi generatore za vetroelektrane, kao i Knaufa koji proizvodi izolacione materijale. Vilhelm je podsetio i da je sa Elektroprivredom Srbije, nemačka energetska kompanija RVE (RWE) potpisala krajem 2012. godine memorandum o saradnji, i izrazio očekivanja da će se i taj projekat uspešno realizovati.

Kako je istakao nemački ambasador: „sektor energetike je veoma važan u procesu EU integracija, a Srbiji predstoji težak posao da dostigne evropske standarde u toj oblasti“. Međutim, Vilhelm je siguran da će Srbija to uspeti.

Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike Srbije, izjavio je da se u aprilu očekuje početak skrininga za energetski sektor, i objasnio kako je uveren da će ovaj posao biti završen na vreme, pošto Srbija kao članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope, u ovoj oblasti već primenjuje evropska pravila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор