Razvojni softverski centar „Komtrejda“ otvoren u Kragujevcu

made-in-germany-rs-comtrade-logo

Kompanija „Komtrejd“ (Comtrade) otvorila je danas Razvojni softverski centar u Kragujevcu u kojem je zaposleno 200 mladih inženjera.

Predsednik kompanije Veselin Jevrosimović poručio je da država treba da donose zakone i uredi oblast informacionih tehnologija, a da će privreda naći svoje mesto i uhlebljenje.

Jevrosimović je istakao da „Komtrejd“ zapošljava 1.600 inženjera, a 200 u novom regionalnom Centru u Kragujevcu. Kako kaže, zadovoljan je stručnošću radnika iz ovog dela Srbije, za šta treba, pre svega zahvaliti Matematičkom fakultetu u tom gradu.
– Mi se ne bavimo samo programiranjem. Ovde su sve inženjeri koji znaju da naprave i napišu projekat, kao i da ga primene od početka do kraja. S ozbirom na obim posla i zateve inostranih partnera, vrlo brzo ćemo udvostručiti broj zaposlenih. To znači da ćemo u Kragujevcu imati 400 softverskih inženjera do kraja juna ove godine – rekao je Jevrosimović, navodeći da se kamp bavi izradom sofisticiranih i komplikovanih softverskih rešenja za potrebe velikih svetskih komapnija kao što su „HP“, „EMC“ i „Bali ajtron“.

– Dobro radimo i poslujemo ne zato što nam ambijent pomaže, već zato što imamo prepoznatljivost na inostranom tržištu. Komtrejd nije lokalna kompanija, čak više nije ni regionalna, već svetska. Nismo od onih privrednika koji očekuju pomoć od države i koji će sve probleme da svaljuju na državu. Smatram da ćete, ako ste sposobni i imate pravu viziju u kom smeru treba da ide vaša kompanija, naći svoj prostor pod suncem – objasnio je Jevrosimović za agenciju „Tanjug“.

On je ukazao da bi država pre svega trebala da napravi strategiju za razvoj informacionih tehnologija. Kako kaže, trenutno je najveći problem za kompanije koje se bave informacionim tehnologijama to što srpski zakon ne prepoznaje izvoz softvera preko interneta.
– Mi kao država još ne koristimo internet kao transportni kanal za promet softvera, već moramo da pakujemo softver na CD i da ga fizički izvozimo preko carine, što ograničava izvozni kapacitet. Takođe je potrebno poboljšati zakone o deviznom i platnom prometu, da bi Pejpal (PayPal), koji u Srbiji funkcioniše u jednom smeru, bio dvosmeran. Na taj način imali bismo ne samo kupovinu putem Pejpala, već bi firmama i pojedincima bilo omogućeno da prodaju svoje usluge bilo gde u svetu – rekao je Jevrosimović i dodao da bi trebalo napraviti i agenciju koja će se baviti internetom, kako bismo imali „fri internet“ i kako bi se uz pomoć zakonske regulative koja treba da definiše tu oblast, omogućio dolazak velikih softverskih kompanija, kao što su Gugl (Google), Amazon i Epl (Apple).

Na otvaranju Razvojnog softverskog centra u Kragujevcu moglo se čuti i da Komtrejd uredno plaća poreze, od kojih državi ide pet miliona eura na godišnjem nivou, kao i da su plate u toj kompaniji veće od prosečnih u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор