Od Nemaca 3 mil. eura za bolje upravljanje zemljištem

made-in-germany-rs-branje-jagoda

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) realizovaće u Srbiji u naredne tri godine projekat unapređenja upravljanja poljoprivrednim zemljištem na lokalnom nivou, koji bi trebalo da ubrza i poveća transparentnost izdavanja državne zemlje u zakup.

Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Nemačke obezbedilo je budžet od 3 miliona eura. Jedan od važnijih ciljeva projekta jeste uvođenje Geografskog informacionog sistema koji će pojednostaviti postupak izdavanja u zakup državnog zemljišta, uz bolje planiranje i bolju kontrolu njegovog korišćenja, prenosi „RTV“.

Prema rečima ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića, ovaj elektronski sistem unaprediće komuniciranje između jedinica lokalne samouprave i Uprave za poljoprivredno zemljište.

– Nismo imali usklađeno ono što se nalazi u katastru i ono što je stvarno stanje na terenu, tako da je najviše problema bilo u definisanju koliko državnog poljoprivrednog zemljišta uopšte ima. Pretpostavlja se da ga je između 580.000 i 600.000 hektara. Lokalne samouprave sada imaju sve karte i sve orto-foto snimke, a novi sistem eliminiše mogućnost ljudske greške i smanjuje mogućnost za korupciju i zloupotrebu. Sada se u svakom trenutku može utvrditi da li je reč o stvarnom poljoprivrednom zemljištu ili je vremenom dobilo neku drugu namenu – objasnio je Nedimović.

On je rekao da su ove godine programe o zemljištu donele sve lokalne samouprave u Srbiji, a većina lokalnih samouprava je do sada sprovela licitacije u prvom krugu.

– Država je ove godine od zakupa poljoprivrednog zemljišta prihodovala 27 miliona eura više nego prethodne godine, a želja je da se svake godine povećava površina zemljišta koja se daje u zakup, dok će cene zakupa regulisati tržište – dodao je Nedimović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор