Nemačka uvela licence za strimere

Na osnovu nedavno usvojene uredbe, u Nemačkoj je popularna striming platforma „Twitch“ preregistrovana u “radio servis”, zbog čega će ubuduće strimeri morati da poseduju licencu od vlasti da bi audio i video emisije mogli da prenose putem interneta.

Uvođenje novih pravila potvrdio je popularni nemački Youtube/Twitch kanal „PietSmiet“, kome je naloženo da nabavi licencu ukoliko želi da nastavi da strimuje na Twitchu, prenosi „klanrur“.

Nemački radio-difuzni regulator „Landesmedienanstalt“ doneo je privremenu uredbu po kojoj će se zahtevati od nemačkih strimera da izvade licencu koja košta od 1000 do 10.000 eura, zavisno od broja publike koja prati neki kanal.

Nova uredba je pre svega usmerena ka raznim “ozbiljnim” radio i tv kućama koje se predstavljaju kao strimeri da bi izbegle plaćanje licenci. Po svemu sudeći mali i obični strimeri ostaće bezbedni i neće biti zakačeni ovom uredbom. Međutim, ovakav razvoj situacije ukazuje na to da su vlasti u EU definitivno započele sa regulacijom ove oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор