Podržana izgradnja „Severnog toka 2“

Nemački parlament podržao je projekat izgradnje novog gasovoda „Severni tok 2“, a po rečima predsednika Komiteta za ekonomiju i energetiku nemačkog Bundestaga Petara Ramzauera, realizacija ovog projekta ne bi trebalo da se potčinjava zakonodavstvu Evropske unije (UN).

– Ruski gas će igrati izuzetno važnu ulogu u smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji struje tokom prelaska Nemačke privrede sa nuklearne energije na druge energente. Realizacijom tog projekta biće povećana količina gasa koja se doprema u Nemačku sa 55 na 110 milijardi kubnih metara godišnje, što je jednako ukupnim potrebama zemlje – istakao je on, a prenosi „sputnjik“.

Ramzauer je prokomentarisao i treći energetski paket EU, koji kompanijama ne dozvoljava da se istovremeno bave i eksploatacijom i transportom gasa, rekavši da se ta regulativa odnosi isključivo na gasovode koji se nalaze na teritoriji Unije, ali ne i na onaj njihov deo koji se proteže po dnu Baltičkog mora.

– Postoje brojni protivnici ovog projekta, počev od Istočne Evrope i Evropske komisije, pa sve do SAD. Međutim, oni se vode političkim motivima, a ne ekonomskim. I pojedine nemačke partije se protive izgradnji novog gasovoda, poput „Zelenih“, ali sve ostale frakcije ga podržavaju – dodao je Ramzauer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор