Danska konačno dozvolila izgradnju Severnog toka 2

Kompaniji Severni tok 2 AG dobila je od danske Agencije za energetiku dozvolu za izgradnju dela gasovoda Severni tok 2, koji će kroz danske teritorijalne vode u Baltičkom moru prolaziti jugositočno od osrtva Bornholm.

– Na osnovu konsultacija i neposrednog dijaloga sa relevantnim danskim vlastima, Danska agencija za energetiku je procenila da je, sa aspekta životne sredine i pitanja bezbednosti, najpovoljnija ruta na jugoistoku za koju je izdata dozvola – navodi se u saopštenju agencije, a prenosi agencija Tass.

Nakon izdavanja građevinske dozvole, Danska je sada u obavezi da izvođačima omogući izgradnju tranzitnih cevovoda, i ukoliko je to potrebno, odredi trasu duž koje će biti položene cevi, poručuju iz agencije.

Gazprom je ranije ovog meseca saopštio da je 83 posto gasovoda Severni tok 2 već završeno, odnosno da je gotova deonica u Baltičkom moru duga 1.269 kilometara. Ruska kompanija je, pri tom, najavila kako se očekuje da će kompletan gasovod biti završen do kraja ove godine.

Projektom „Severni tok 2“ predviđena je izgradnja dve linije gasovoda, kojim će oko 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa teći direktno u Nemačku i druge evropske zemlje. Cevovod za transport prirodnog gasa iz Rusije u Evropu bi, prema projektu, trebalo da prolazi preko teritorija Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор