Srbija ukida vakcinaciju protiv klasične svinjske kuge

Srbija će sredinom novembra ukinuti vakcinaciju protiv klasične svinjske kuge, što je jedan od preduslova za izvoz domaćeg svinjskog mesa na tržište Evropske unije, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Obilazeći farmu svinja Norberta Engija u Šupljaku kod Subotice, ministar je takođe najavio i da će se uzgajivačima svinja od sledeće godine omogućiti dugoročni zakup državnog zemljišta. Kako je objasnio, i uzgajivači svinja će od sledeće godine, isto kao i u slučaju farmera muznih krava, imati pravo višegodišnjeg zakupa zemljišta u državnom vlasništvu, prenosi RTV.

– Imamo ovde dve stvari o kojima se pričalo poslednjih dvadeset-trideset godina, a koje smo realizovali u prethodnih šest meseci. To je priča o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge i zakup državne zemlje na deset godina, kako bi se očuvao kvalitet državnog poljoprivrednog zemljišta na prvom mestu – rekao je Nedimović.

On je, pri tom, istakao da je Kina velika šansa za izvoz srpske svinjetine, s obzirom na odlične cene i nedostatak svinjskog mesa na njihovom tržištu, a prvi korak ka otvaranju tog tržišta, kako je objasnio, jesu kontrole naših klanica od strane kineskih predstavnika, koje se očekuju početkom sledeće godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор