“Help” u Kragujevcu pomaže bivšim osuđenicima

Nemačka humanitarna organizacija „Help“ je u Kragujevcu predstavila projekat pomoći bivšim osuđenicima, kojima bi se sa dodelom grantova pružila šansa za pokretanje sopstvenog privatnog posla.

Kako se na prezentaciji moglo čuti, u ovom procesu veoma je važna podrška lokalne zajednice u koju se takvo lice vraća. Stoga je potrebno pripremiti konkretne mere i postupke kojima će bivši osuđenici biti podržani nakon izlaska iz kazneno-popravnih ustanova.

– Imajući u vidu statističke podatke da je u proseku broj zatvorenika u Srbiji oko deset hiljada, od toga su 60 posto bivši zatvorenici, 97 posto su muškarci prosečne starosti oko 35 godina, što znači da su ta lica sposobna i mogu da rade – kaže načelnik Gradske uprave Kragujevac Nikola Ribarić.

Nekoliko poslednjih godina udruženje “Posle kiše” se bori za socijalnu jednakost kroz pružanje podrške i pomoći bivšim osuđenicima, a u ovom slučaju to su grantovi u opremi za rad u vrednosti od 2.400 eura, koje dodeljuje nemački “Help”.

– U okviru projekta koji se sprovodi u Srbiji danas smo za članove udruženja „Posle kiše“ organizovali prezentaciju sa ciljem da ih uputimo kako da izvrše usluge koje su vezane za projekat i kako da konkurišu za naše grantove koji su isključivo u opremi – kaže Vojkan Milovanović iz niške kancelarije “Helpa” i poručuje da će, uz pomoć nemačke humanitarne organizacije, bivši osuđenici u Srbiji imati priliku da za sebe obezbede posao i sigurniju budućnost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор