„Help“ pomaže mikrobiznis u Leskovcu

made-in-germany-rs-help-ev-logo

U Leskovcu su 24 buduća privrednika potpisala sa nemačkom humanitarnom organizacijom „Help“ i lokalnom samoupravom ugovore o donacijama za pokretanje sopstvenog biznisa, vredne po 2.400 eura.

Ova podsticajna sredstva biće utrošena na kupovinu opreme za započinjanje privatnog posla u zanatskim i uslužnim delatnostima. Projekti su odbreni frizerima, serviserima auto i bele tehnike, ugostiteljima, bravarima, ali i marketing menadžerima, prenosi „Jugmedia“.

Leskovčanka Aleksandra Stanković diplomirala je marketing na novosadskom univerzitetu, a na tržištu rada je kao nezaposlena bila pune 4 godine. Ona je od donacije nabavila opremu i kancelarijski nameštaj za svoju marketinšku agenciju.

– U startu ću raditi sama, ali planiram vremenom da uposlim još radnika. Već imam iskustvo u tim poslovima. Pružaću usluge maketinga, knjigovodstva i pisanja biznis planova.U Jablaničkom okrugu jako malo firmi koristi usluge marketinga. Celokupno poslovanje moje firme će se bazirati na razvoj biznisa malih preduzeća – kaže Stankovićeva.

Nemački „Help“ je uz pomoć donatora u Leskovcu do sada realizovao projekte u vrednosti od oko 700.000 eura. Dobitnici podsticajnih sredstava pohađaće i poslovne i stručne obuke za osnaživanje mikro i malih biznisa, a sve u cilju smanjenja siromaštva u opštinama i gradovima iz kojih dolaze.

– Sa Leskovcem imamo dugogodišnju dobru saradnju i nadam se da ćemo nastaviti sa ovakvim projektima – istakla je menadžerka „Help“ programa Maša Bubanj.

Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 274.800 eura, dok je za njegovu realizaciju u Leskovcu izdvojeno 86.779 eura. Lokalna samouprava je učestvovala sa 28.800 eura iz gradskog budžeta.

– Mnogi ovih dana postavljaju pitanje gde je tih 3.000 zaposlenih u Leskovcu. Evo ih ovde. Ovo nije jedini projekat zapošljavanja ili samozapošljavanja koji podržava lokalna samouprava. Tako smo i uspeli da zaposlimo sve te ljude sa tržišta rada i nastavićemo da pomažemo sve one koji žele da pokrenu svoj biznis ili zaposle nove radnike – naglasio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор