Nemačka upozorava SAD na „nepopravljivu štetu“

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer brine da bi odnosi Evrope i SAD mogli da pretrpe „nepopravljivu štetu“, zbog čega je pozvao Vašington da prestane da gleda na svet kao na „bokserki ring u kojem se svako bori protiv svakoga“.

Štajnmajerova poruka je usledila posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da Evropskoj uniji uvede carine na čelik i aluminijum, ali i nakon njegovih kritika upućenih nemačkom političkom rukovodstvu, prenosi agencija „Rojters“.

– Manje me brine budućnost američke demokratije nego budućnost našeg transatlantskog partnerstva. Šteta naneta današnjim šokom mogla bi biti dublja, dugororočna i, pre svega, nepopravljiva. Verujem da su Americi potrebni partneri, ali ona takvo partnerstvo može da prepozna samo ukoliko posmatra „Zapad“ kao mesto u svetu, a ne kao bokserski ring u kojem se svako bori protiv svakoga – poručio je nemački predsednik.

Tramp je juče kritikovao koaliciju Angele Merkel, rekavši da se našla „u škripcu“ zbog imigracione politike. On je na Tviteru napisao da se „nemački građani okreću protiv svog rukovodstva, jer migracija trese ionako slabu koaliciju“. Po njegovim rečima, u Nemačkoj je kriminal u porastu, a širom Evrope je načinjena velika greška primanjem miliona ljudi koji joj „tako snažno i nasilno menjaju kulturu“.

Nemačka kancelarka je odbacila Trampovu tvrdnju da migranti stoje iza bilo kakvog porasta kriminala u Nemačkoj i pri tom ukazala da poslednji statitički podaci govore da se zapravo radi o padu kriminala.

– Moj odgovor je da je ministar unutrašnjih poslova nedavno predstavio statističke podatke o kriminalu i oni govore sami za sebe. Vidimo blago pozitivan razvoj. Uvek moramo činiti više u borbi protiv kriminala, ali su brojke veoma ohrabrujuće – rekla je kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Prema statističkim podacima iz prošlog meseca, ukupan kriminal u Nemačkoj je opao za 9,6 posto u odnosu na 2017. godinu. S druge strane, istraživanje iz januara, urađeno pod pokroviteljstvom nemačke vlade, pokazuje da je nasilni kriminal u zemlji porastao za oko 10 posto u 2015. i 2016. godini, pri čemu je više od 90 posto kriminala tada pripisano porastu broja mladih tražilaca azila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор