Nemačka upozorava SAD na posledice carina na čelik

Po oceni šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela, zbog predloženog uvođenja carina na uvoz čelika i aluminijuma, američki predsednik Donald Tramp rizikuje izazivanje trgovinskog rata sa Evropom.

Tramp je u četvrtak najavio da će Sjedinjene Američke Države uvesti carine od 25 posto na uvoz čelika, a 10 posto na uvoz aluminijuma, prenosi agencija “Beta”.

S obzirom na to da je Nemačka glavni izvoznik čelika iz EU u SAD, Gabrijel je upozorio da će nove tarife bespotrebno ugroziti više hiljada radnih mesta u Evropi. On je, pri tom, istakao da “iz nemačkih i evropskih kompanija nema nelojalne konkurencije niti damping cena”.

Nemački ministar je pozvao američkog predsednika da ponovo razmisli o svojim planovima, jer bi takav potez, kako je naglasio, doneo korist samo drugima.

– Pretnja teškim trgovinskim odnosima između SAD i Evrope nije u interesu ni Evrope ni SAD – istakao je Gabrijel i poručio da “dok se dvoje svađaju, treći se koristi”.

Predsednik SAD je, međutim, naveo na Tviteru da su trgovinski ratovi dobra stvar i da ih je lako dobiti.

“Kada zemlja (SAD) gubi milijarde dolara u trgovini praktično sa svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri i lako ih je dobiti. Na primer, kada smo u gubitku 100 milijardi dolara s određenom zemljom i prave se pametni, ne trgujmo više – dobijamo na veliko. To je lako!”, naveo je Tramp.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор