Austrija tuži Nemačku zbog putarina

Austrija će tužiti Nemačku zbog uvođenja putarine, koja je po mišljenju vlade u Beču, u suprotnosti sa sporazumima o jednakosti svih građana Evropske unije (EU).

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, ministar saobraćaja Jerg Lajhtfrid je rekao da će Austrija podneti tužba pred Evrospkim sudom, jer je nemačka putarina „putarina za strance“ i predstavlja diskriminaciju na osnovu državljanstva.

Paket zakona kojim se uvodi sporna putarina je usvojen i u „Bundesratu“, gornjem domu nemačkog parlamenta, nakon što ga je pre nekoliko dana prihvatio donji dom „Bundestag“, prenosi agencija „Tanjug“.

Ovaj zakon bi trebalo da počne da se primenjuje od 2019. godine, i predviđa da za korišćenje autoputeva kroz Nemačku vozači kupuju vinjete po ceni koja će zavisiti od zapremine i ekoloških karakteristika vozila. Međutim, nemačkim vozačima država će ovaj trošak nadoknaditi kroz smanjenje poreza na vozila.

Austrija smatra da bi ovim zakonom stranci godišnje prihodovali 500 miliona eura za putnu infrastrukturu Nemačke, zbog čega austrijski ministar Lajhtfrid smatra da se radi o neprihvatljivoj diskriminaciji na osnovu državljanstva.

– Moja Evropa nije Evropa u kojoj važi pravo jačeg, već pravo pravde, zbog čega ćemo pravno delovati protiv putarine, a postupanje Evropske komisije je skandalozno. Za sada je otvoreno kada će tužba biti podneta, jer prvo Evropska komisija mora da obustavi postupak o kršenju odredbi EU – poručio je on, pri tom oštro kritikujući Evropsku komisiju, koja je sa Nemačkom dogovorila kompromisno rešenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор