Konkurs za rekonstrukciju Starog savskog mosta

Gradska uprava Beograda objavila je javni poziv za izradu projekta rekonstrukcije Starog savskog mosta. Nagradni fond za urbanističko-arhitektonsko rešenje iznosi 4,2 miliona dinara, dok je vrednost izrade tehničke dokumentacije procenjena na 58 miliona dinara.

Po rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, tri meseca je rok da učesnici konkursa dostave svoje ideje koje treba da sadrže rešenje za potpuno novu konstrukciju mosta, uz očuvanje metalne lučne konstrukcije kao prepoznatljivog vizuelnog elementa.

– Most će biti izgrađen u novom profilu, sa kolovozom, prostorom za šinski saobraćaj i pešačko-biciklističkim stazama. Pri tom, nova konstrukcija treba da obezbedi i odgovarajući plovni put širine 150 metara i najmanju visinu od 9,5 metara, jer se radi o međunarodnom plovnom putu – objasnio je Folić.

Stari savski most su izgradili Nemci tokom Drugog svetskog rata, pošto su dotadašnji Most kralja Aleksandra Prvog unišili u aprilskom bombardovanju 1941. godine. Tokom rata je nosio naziv Princ Eugen, a Beograđani su ga nakon rata zvali Nemački most.

Ovaj most je projektovala i izgradila nemačka firma iz Dortmunda. Tokom rata je pretrpeo oštećenja usled bombardovanja, a u kasnijim godinama na njemu su vršene brojne popravke zbog promene vrste i veličine opterećenja, prenosi agencija “Beta”.

Raspisivanje konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta propisano je prostornim planom uređenja gradskog područja posebne namene, odnosno planom uređenja priobalja reke Save po projektu „Beograd na vodi“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор