Čačansku Fabriku hartije kupila „Umka“

made-in-germany-rs-papir-fabrika

Kompanija „Umka“ kupila je za 102 miliona dinara čačansku Fabriku hartije „Božo Tomić“.

Jedan od tri člana Odbora poverilaca, Miloš Tripković kaže da poverioci prodaju ne smatraju ogromnim uspehom, prenosi agencija „Tanjug“.

– Zastupajući interese sindikata i bivših radnika, mislimo da je u ovom trenutku to najbolji izbor za njih i za grad. Jedino je preduzeće „Umka“ položilo depozit za aukciju, mada je interesovanje za Fabriku hartije iskazalo i preduzeće „Oleks“, koje se bavi reciklažom sirovina. Direktor „Umke“ ima nameru da, nakon procene rentabilnosti, u Fabrici hartije u etapama zaposli 100 ljudi, a u proizvodnju uloži oko četiri miliona eura – objašnjava Tripković.

Slobodan Jelić, predsednik Gradskog veća saveza samostalnih sindikata kaže da je konačno razrešena dilema oko prodaje ovog preduzeća, jer su se saglasila dva od tri člana Odbora poverilaca.

– Pored Tripkovića, i JP “Gradac“ je dalo potpis za prodaju, a “Dunav“ će sledeće nedelje imati sednicu upravnog odbora, međutim, nema potrebe da se čeka još sedam dana. Agenciji za privatizaciju biće poslata dokumentacija i ona će objaviti da je Fabrika prodata za 102 miliona – kaže Jelić.

Čačanska Fabrika hartije je polovinom 2007. godine bila prodata firmi „Čestijm“ iz Sofije. Proizvodnja je obustavljena početkom 2011. godine, kada je zbog neizmirenih obaveza za električnu energiju, vodu i potrošene zalihe sirovina blokiran račun. Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor sa bugarskom kompanijom u decembru 2011. i postavila zastupnika fabričkog kapitala.

Obaveze čačanske Fabrike hartije „Božo Tomić“ iznose ukupno 2,1 milijardu dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор