Raste Tehnološki park u Vršcu

made-in-germany-rs-tehnoloski-park-vrsac

Ograničenost raspoloživog prostora za razvoj poslovanja u Opštini Vršac podstakla je lokalnu samoupravu i lokalne poslovne zajednice da 2004. godine započnu realizaciju ideje o osnivanju Tehnološkog parka.

Vršačka lokalna vlast je uz pomoć republike, pokrajine i Evropske unije (EU) infrastrukturno kompletno opremila odabranu lokaciju, stvarajući tako dobre uslove za investitore. U ovom tehnološkom parku sada se nalaze novoizgrađeni pogoni kompanija „Fresenius Medical Care Srbija“, „Lamp East“, „Ave Pharmaceutical“ i „Formapharm Engineering Group“, koje već uveliko rade, a italijanska firma za proizvodnju mašina za farmaceutsku industriju „Officina Game East“ je trenutno u procesu dobijanja upotrebne dozvole. DATA centar kompanije „E-Smart Systems“, vredan oko 158 miliona dinara, sedmi je poslovni kompleks koji se sada gradi u vršačkom Tehnološkom parku.

Na ovoj lokaciji nalazi se i novi Biznis inkubator centar, čija je izgradnja i rekonstrukcija bila finansirana kroz prekogranični projekat realizovan u okviru IPA programa. U Biznis inkubatoru trenutno posluje pet malih preduzetnika, prenosi “e-vršac”.

Čedomir Živković, predsednik Opštine Vršac kaže da je još ostalo da kompanije „Sensilab“ i „Eska Delight“ sagrade u Tehnološkom parku svoje proizvodne objekte, čime će biti zaokružena najvrednija investicija u ovom gradu. Pored toga on najavljuje i izgradnju nove industrijske zone.

– Tu se nećemo zaustaviti. Planiramo da između puta za Novi Sad i pruge Temišvar – Beograd izgradimo Severnu industrijsku zonu. Novac za prvu fazu pokušaćemo da obezbedimo kroz novi program prekogranične saradnje, koji finansira EU, a koji se završava 15. januara. Opštinska firma „Tehnološki park“ doo je za ove potrebe još prošle godine trasirala Strategiju uspostavljanja Severne industrijske zone – objašnjava Živković.

Po njegovim rečima, da bi se ovaj plan ostvario, vršačka vlast je Skupštini AP Vojvodine predala na usvajanje Generalni urbanistički plan opštine Vršac, kojim su, između ostalog, predviđene i nove lokacije za razvoj industrije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор