Sporni softver i u škodama

made-in-germany-rs-skoda-logo

Više od milion automobila marke „Škoda“ sa TDI motorima, takođe je opremljeno softverom za lažiranje podaka o emisjiji štetnih gasova u atmosferu, izjavili su u tom češkom proizvođaču.

– Kada je u pitanju Škodamogu da potvrdim da postoji 1,2 miliona proizvedenih automobila sa spornim softverom – rekao je portparol kompanije Škoda Jožef Balaž, a prenosi agencija„Frans pres“.

Kako je nemački automobilski gigant „Volkswagen“ranije priznao, 11 miliona njenih dizel vozila širom sveta opremlljeno je softverom koji prilikom testiranja ne pruža realne podatke o emisiji štetnih gasova.

U ponedeljak je i nemački proizvođač automobila „Audi“ saopštio je da je njegovih 2,1 milion automobila širom sveta, isto tako opremljeno ovim softverom za lažiranje podataka o izduvnim gasovima,čiju je ugradnju odobrila njegova majka-firma Volkswagen.

Evropska federacija za transport i životnu sredinu (T&E) u najnovijem izveštaju navodi da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u proseku 40 procenata više ugljen-dioksida nego što to laboratorijski testovi pokazuju, kao i da je najnovija situacija sa Volkswagenom samo deo skandala širih razmera, prenela je agencija „Rojters“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор