Manipulacija softverom oborila akcije Folksvagena

made-in-germany-rs-volkswagen02

Na Frankfurtskoj berzi akcije nemačkog automobilskog giganta „Folksvagena“ (VW) pale su za više od 13 procenata, nakon priznanja da je u SAD oko 500.000 vozila bilo opremljeno softverom koji je prikazivao lažne podatke o emisiji ugljen-dioksida (C02).

Folksvagen je pozvao prodavce automobila u SAD da obustave prodaju njegovih dizel vozila Međutim, samo par minuta po otvaranju berze, akcije VW-a su izgubile čak 13,23 procenata svoje vrednosti, spustivši se na 140 eura, javlja agencija „Frans pres“.

U saopštenju VW-a se navodi da su američka Agencija za zaštitu životne sredine i Kalifornijski vazduhoplovni odbor tokom testiranja Folkvagenovih dizel automobila „detektovali manipulacije koje krše američke ekološke standarde“, kao i da bi se zbog toga nemački proizvođač vozila mogao suočiti sa kaznom visokom do 18 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

Generalni direktor VW-a Martin Vinterkorn je uputio izvinjenje nakon oglašavanja američkih regulatornih tela, u kome navodi da je njegova grupacija naredila spoljašnju istragu tog slučaja.

– Upravni odbor je najnovije otkriće shvatio veoma ozbiljno. Lično mi je izuzetno žao što smo ugrozili poverenje naših kupaca i javnosti. U potpunosti ćemo sarađivati sa regulatornim agencijama – izvinio se Vinterkorn.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор