Nemački softver za srpsku energetsku efikasnost

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) donirala je Srbiji softver kojim se unapređuje sistem energetske efikasnosti, a sporazum su potpisali zamenik direktora GIZ-a za Srbiju Hajnc Diter Harbers i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Uz pomoć eksperata iz oblasti energetske efikasnosti GIZ je razvio softver „Platforma za praćenje i proveru sprovođenja Akcionog plana za energetsku efikasnost“, koji će preko merenja, nadzora i bolje kontrole doprineti racionalizaciji i objedinjavanju mera uštede energije.

Ministar Antić je tom prilikom rekao da su mehanizmi kontrole i praćenja mera energetske efikasnosti od izuzetnog značaja, naročito za Srbiju koja je po gotovo svim indikatorima za merenje energetske efikasnosti na začelju spiska evropskih zemalja.

– Naša dužnost je da se ponašamo odgovorno u pogledu trošenja energije i jedan od prioriteta u radu ministarstva je podizanje svesti kod građana Srbije o neophodnosti racionalne upotrebe energije. Zahvalni smo Saveznoj Republici Nemačkoj, koja je jedan od lidera u energetskoj efikasnosti i proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije, na ovakvim projektima kojima brže usvajamo najbolje prakse i mehanizme kako bismo racionalizovali potrošnju energije u Srbiji – rekao je Antić, a prenosi agencija „Tanjug“.

Sredstva za izradu ovog softvera obezbedilo je nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa Ministarstvom rudarastva i energetike Srbije, a potpisivanju sporazuma o donaciji prisustvovali su i predstavnici nemačke ambasade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор