Nemačke inovacije za veću energetsku efikasnost u industriji

made-in-germany-rs-industrija-masina

U Beogradu je u organizaciji Delegacije nemačke privrede u Srbiji (AHK) i Saveznog ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke održana konferencija o energetskoj efikasnosti u industriji.

„Smanjenje energetske potrošnje u industriji kroz ulaganje u nove tehnologije i proizvode, kao i uvođenje sistema energetskog menadžmenta“, neke su od ključnih poruka sa ove konferencije, prenosi „eKapija“.

Stručna predavanja privrednika i predstavnika nadležnih institucija iz Nemačke i Srbije, omogućila su učesnicima skupa da kroz primere iz prakse steknu uvid u aktuelno stanje, potencijale i moguće načine unapređenja i finansiranja projekata u oblasti energetske efikasnosti u industriji. Svoje inovativne proizvode i usluge iz te oblasti, počev od regulacionih i upravljačkih tehnologija, toplotnih i rashladnih sistema, do energetski efikasnih mašinskih postrojenja, predstavile su nemačke kompanije „Econ Tech Theiss“, „Pewo Energietechnik“, „Arena Innovation“, „Viessmann“, „Kaeser“ i „Bluberries“.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji, Martin Knapp, ukazao je da je za srpska preduzeća veoma značajna ovakva razmena novih informacija o mogućnostima tehnološkog obnavljanja, kao i dobijanje smernica za poboljšanje energetske efikasnosti, pogotovo ukoliko se u obzir uzme Zakon o energetskoj efikasnosti donet 2013. godine.

U narednih nekoliko dana predstavnici nemačkih firmi imaće brojne sastanke sa državnim institucijama i domaćim kompanijama, kako bi se što bolje upoznali sa srpskim tržištem, uspostavili poslovnu saradnju i razmenili svoja znanja i iskustava iz ove oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор