„Help“ i „Sida“ pomažu samozapošljavanje ugroženih grupa stanovništva

made-in-germany-rs-help-ev-logo

Nemačka organizacija ,,Help“ uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj „Sida“, sprovodi u Srbiji Projekat smanjenja siromaštva i unapređenja mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva.

Tim povodom ,,Help“ je u Požarevcu predstavio mogućnosti pružanja podrške nezaposlenim Romima i osobama sa invaliditetom pri započinjanju sopstvenog posla u okviru lokalne zajednice. Vrednost projekta iznosi 190 hiljada eura, dok gradska uprava učestvuje sa 4.700 eura kako bi se najmanje 30 lica podržalo sa donacijom u opremi za započinjanje privatnog posla.

– Projektom će biti obuhvaćeno najmanje 30 korisnika, sa donacijom u opremi u vrednosti od 1.500 eura i 2.400 eura. Obaveza korisnika prema programu i donaciji jeste učešće u visini od 5 posto, ukoliko je vrednost opreme do 1.500 eura, a 10 posto je učešće ako se radi o donaciji od 2.400 eura. Korisnici su u obavezi da registruju delatnost, tj. biznis kojim će se baviti kao budući preduzetnici. Samim tim može se reći da je cilj projekta da se otvori novo tržište rada za nezaposlena lica, nezaposlene Rome i omladinu, a fokus je svakako i na ženama – objasnio je koordinator projekta Džanatan Koko, prenosi „TV SAT“.

Član Gradskog veća Požarevca Dejan Krstić ističe da se Grad aktivno uključio u pružanje podrške pri samozapošljavanju ne samo Roma koji su u ovom projektu zastupljeni i do 50 posto, već i osoba sa invaliditetom, samohranih roditelja i svih drugih pripadnika ugroženih društvenih grupa koji imaju želju da započnu neki svoj privatan biznis.

Prezentacija ovog projekta održana je i u gradskoj upravi Kruševca, ali sa fokusom na samozapošljavanje romkinja u Srbiji.

I gradska uprava Kruševca učestvuje u finansiranju projekta, takođe sa 4.700 eura, a pomoć korisnicima donacije obuhvataće i održavanje motivacionih radionica o mogućnostima zapošljavanja nezaposlenih lica, kroz predstavljanje primera dobre prakse u započinjanju sopstvenog biznisa. Uz to korisnici će imati i mogućnost pohađanja poslovnih i stručnih obuka, prenosi „RT Kruševac“.

Projekat smanjenja siromaštva i unapređenja mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva, ukupne je vrednosti 776.622 eura, a realizuje se od maja ove do maja 2016. godine u više gradova Srbije. Cilj projekta je pružanje podrške ugroženim lokalnim zajednicama pre svega Romskoj zajednici, ali i mladima do 32 godine života, kao i osobama sa invaliditetom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор