Struja iz prve solarne elektrane u Srbiji

Prvi solarni park u Srbiji, čiju je izgradnju investirala kompanija „Solaris enerdži“ (Solaris Energy) iz Kladova, počeo je sa proizvodnjom električne energije.

Priključenjem prvog bloka elektrane, instalirane snage od jednog megavata, na 35-kilovatni dalekovod elektromreže Jugoistok, potekli su i prvi kilovati struje za Elektroprivredu Srbije, izveštava „Privredni pregled“.

U ataru kladovskog naselja Velesnica, na površini od 2,4 hektara, postavljeno je 4.260 fotonaponskih polikristalnih panela, pojedinačne snage od 245 vati. Ukupno 8.000 kvadrata solarnih panela pretvara sunčevu svetlost u električnu energiju, dok je trafo stanica izgrađena za potrebe ove solarne elektrane, kapaciteta od dva megavata.

Solarni park u Velesnici kod Kladova prvi je projekat ove vrste u našoj zemlji. Izgradnja prvog bloka ovog solarnog postrojenja počela je u julu 2013. godine, a tehnički prijem objekta završen je u decembru. Radove vredne 1,7 miliona eura finansirala je kompanija „Solaris enerdži“ sa sedištem u Kladovu, zahvaljujući namenskoj kreditnoj liniji Prokredit banke.

Prema najavama iz ove kompanije, sa izgradnjom drugog bloka solarne elektrane započeće se već na proleće.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор