U Nemačkoj u 2013. manje investirano u solarnu energiju

Monokristalline Solarmodule vor sonnigem Himmel
Snaga novih postrojenja za eksploataciju solarne energije, koja su instalirana u Nemačkoj tokom prošle godine bila je za 55 procenata manja nego u 2012. godini, objavilo je nemačko Udruženje operatera solarnih elektrana (BSW), a prenosi agencija „Tanjug“. Ovakva situacija je u saglasnosti sa vladinim predizbornim obećanjima da će smanjiti širenje skupih solarnih izvora, koje potrošači u Nemačkoj sve teže mogu da investiraju uz račune za struju.

Nemačka se može pohvaliti sa najvećom snagom solarnih elektrana na svetu, iako je ograničena geografskim položajem, od koga zavisi dužina i intenzitet sunčevog zračenja. U protekloj godini ukupna snaga solarnih elektrana u Nemačkoj povećana je na 35,7 gigavata ili za svega 3,3 gigavata više, za razliku od 2012. godine, kada je snaga novih izvora bila povećana za skoro 7 gigavata.

Uprkos ogromnom kapacitetu solarnih instalacija, koji je po veličini u rangu 36 nuklearnih reaktora standardne veličine, u prošloj godini ovaj način dobijanja struje doprineo je ukupnoj proizvodnji električne energije u Nemačkoj sa samo pet procenata. U Udruženju operatera solarnih elektrana nadaju se da će solarni izvori do 2020. godine imati udeo od 10 procenata u ukupnoj proizvodnji struje, a realnim smatraju i da bi do 2030. godine ovaj udeo mogao da se povaća na 20 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор