Prva bioelektrana u Srbiji!

made-in-germany-rs-biomasa-energija

U Botošu kod Zrenjanina počela je sa radom prva u Srbiji elektrana na biogas, „Bioelektra“, u čijim se pogonima električna i toplotna energija dobijaju iz biomase različitog porekla.

Vrednost ove „zelene“ investicije u prvoj fazi iznosi oko 2,5 miliona eura, a projekat izgradnje ekološke elektrane potpomognut je i sa bespovratnom subvencijom holandske vlade u visini 688.000 eura, saopšteno je iz Bioelektre.

Primarni proizvod ove elektrane predstavlja električna energija koju će preuzimati sistem Elektroprivrede Srbije (EPS), dok su sekundarni proizvodi toplotna energija i visokokvalitetna organska đubriva, prenosi agencija „Tanjug“.

Predviđeno je da se botoška elektrana razvija u tri faze, do ukupne snage od 1,8 megavata po završetku treće faze, uz očekivanu proizvodnju od oko 15 miliona kilovat-časova.

U okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa srpskim Ministarstvom rudarstva i energetike, ova investicija je nedavno dobila i podršku od 275.000 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор