Matijević kupio u Hrvatskoj 1.500 ha njiva

made-in-germany-rs-njiva

Vlasnik Industrije mesa „Matijević“, Petar Matijević, kupio je u Hrvatskoj dve poljoprivredne zadruge sa 1.500 hektara obradivog zemljišta, čime je postao najveći zemljoposednik u ovoj državi.

Specijalizovani novosadski poljoprivredni portal „Agrosmart“ javlja da je kupovinom zadruga „Jankovci“ u Starim Jankovcima i „Negoslavci“ u istoimenom mestu u Vukovarsko-sremskoj županiji, Matijević postao prvi srpski biznismen koji je u Hrvatskoj uspeo da kupi poljoprivredno zemljište. Do sada je srpski kapital u Hrvatskoj bio u znatno manjoj meri prisutan nego što je hrvatski u Srbiji, ali je taj odnos nakon kupovine Matijevića sada značajno promenjen.

– Ujedno sam i najveći vlasnik oranica u Hrvatskoj. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu – objasnio je Matijević, mada nije želeo da precizira koliko ga je koštala ova akvizicija.

Matijević je o kupovini zadruga čije zemljište slovi za najkvalitetnije u Hrvatskoj, pregovarao još pre dve godine sa njihovim većinskim vlasnikom Enverom Moralićem, da bi posao bio uspešno realizovan tek ovih dana. Uz njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, selu sa većinskim srpskim stanovništvom, Matijević je preuzeo i mehanizaciju i skladišne kapacitete, kao deo zadružne imovine.

„Agrosmart“ navodi da je Matijević, pored toga što je kupovinom 1.500 hektara oranica u Hrvatskoj postao i najveći zemljoposednik u toj zemlji, trenutno i najveći vlasnik oranica u Srbiji, sa oko 27.000 hektara obradivih površina u svom vlasništvu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор