Matijević preuzeo Todorićeve njive

made-in-germany-rs-vojvodina-njive

Srpska Industrija mesa „Matijević“ preuzela je od hrvatske kompanije „Agrokor“ poljoprivredno preduzeće „Dijamant agrar“ sa 4.100 hektara obradivog zemljišta u okolini Zrenjanina.

Za ovu poslovnu transakciju pribavljena je saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, a na vanrednoj sednici sa tim se saglasila i Skupština akcionara Agrokorove firme „Dijamant“ iz Zrenjanina, pošto je ova uljara do sada bila pravni vlasnik firme Dijamant agrar. Tek nakon toga stekli su se uslovi da vlasnici dveju kompanija, Petar Matijević i Ivica Todorić potpišu kupoprodajni ugovor.

Nadzorni odbor Dijamanta opravdava odluku o prodaji Dijamant agrara konstatacijom da su poslovni rezultati ovog preduzeća u proteklih pet godina ispod očekivanja. Ne zna se tačno po kojoj ceni je srpski „kralj mesa“ otkupio od hrvatskog tajkuna ovo poljoprivredno preduzeće i atraktivne, izuzetno plodne oranice u okolini grada na Begeju. Vrednost ukupne imovine Dijamant agrara procenjuje se na oko 1,9 milijardi dinara, prenose „Večernje novosti“.

Zoran Matijević, koji u kompaniji svojih roditelja, oca Petra i majke Zore, kao suvlasnik brine o celokupnom sektoru poljoprivredne proizvodnje, smatra da preuzeti Dijamant agrar ima lepu poslovnu budućnost. Ipak, neophodne su određene organizacione, tehnološke i kadrovske promene.

– Reorganizacija firme treba da smanji troškove poslovanja i u isto vreme podigne nivo proizvodnje. Ekonomski potencijal Dijamant agrara je za poštovanje. Između ostalog, ima 2.000 hektara oranica pod zalivnim sistemom, tu je i novi zasad višanja, pa govedarska farma sa uzgojem junadi i još dosta toga valjanog. Postoje svi preduslovi da ovo preduzeće bude profitabilno – objašnjava Zoran Matijević i ističe da sve njihove firme u agraru posluju pozitivno.

Po njegovim rečima, kompanija Matijević sada je, sa ovim njivama, zaokružila sopstvene obradive površine širom Vojvodine na ukupno 30.000 hektara, a kako najavljuje, saradnja sa Agrokorom će se nastaviti.

– Saradnja kompanija Matijević i Agrokor neće se okončati ovim kupoprodajnim ugovorom. U budućnosti ćemo organizovati proizvodnju suncokreta za potrebe „Dijamanta“, kao i graška za „Frikom“ – napominje Zoran Matijević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор