Robotizovana muža krava na farmi u Crepaji

made-in-germany-rs-robot-za-muzu-krava

Na farmi krava u Crepaji, jednoj od najmodernijih u Srbiji, rade samo tri radnika, jer je firma „Fotos“, koja posluje u okviru sistema „Almex“, uvela robotizovanu mužu za 250 grla, a ova investicija koštala je milion eura.

Sa modernizacijom farme započelo se prošle godine, a od ove se radi na nov način. Po rečima Vojislava Lučara, doktora veterinarske medicine, ova farma jedina u Srbiji poseduje postrojenje za automatsku mužu krava, odnosno robot-mužu. Kako kaže, uvođenjem robotizovane muže opšte stanje krava je bolje, a istovremeno je i kvalitet mleka poboljšan.

– Na farmi u Crepaji trenutno imamo 210 krava. One su slobodne da dolaze na mužu kad hoće i da jedu i piju vodu kad hoće. U celoj štali su postavljene “jednosmerne ulice” koje navode kravu da se kreće, odnosno navodi ih robot. Neke krave se muzu dva puta dnevno, neke tri, neke četiri, a neke pet puta. Dobrobit za životinje je na vrhunskom nivou – prića Lučar, a prenosi RTV Pančevo.

Investicija za izgradnju ovakve farme krava za 250 grla je veća od milion eura, pa se mnogi pitaju isplati li se takvo ulaganje.

– Isplati se, jer to je sistem koji mnogo daje. Težnja da se otklone postojeći nedostaci osnov je razvitka. Pioniri smo u ovome i videćemo kad napravimo presek prve godine poslovanja. U Fotosu i čitavom sistemu u Almex planiramo da proizvodimo čvrste i kvalitetne krave, jake na nogama, uz to i odlične mlekulje koje mogu da izdrže više laktacija. Planiramo da u štali zadržimo 250 zdravih krava i da na godišnjem nivou imamo što manji remont, da ubacujemo sveža grla, a izbacujemo stara. U obzir dolaze i steone junice – objašnjava Lučar.

U štalama Fotosa zna se ko šta radi i kako radi, pa i krave takođe znaju šta rade, kada jedu, kada se spremaju da stanu u red za mužu, kada nekoliko puta na dan idu u posetu robotu, kada se muzu. Po Lučarovim rečima, krave se u ovoj štali bolje snalaze od ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор