Otac i sin patentirali mašinu za branje višanja

made-in-germany-rs-trasnja-drvo

U voćnjaku porodice Smoljan na samom ulasku u Žabalj, stabla višanja su obrana mašinski, jer su Anto i Željko, otac i sin, sami konstruisali mašinu koja na branju zamenjuje desetak radnika, a veliko stablo obere za tri minuta.

Ova mašina višnje bere vibracijama, a pokretna traka smešta voće u gajbice. Nakon otresanja zreli plodovi padaju na itisonima prekrivene kose stranice, a odatle u žljeb sa pokretnom trakom, koja ih gura do ventilatora. Posle izduvavanja lišća i sitnijih grančica, plodovi završavaju u gajbicama koje radnici prebacuju u prikolicu. Uz vozača, ovu po mnogo čemu jedinstvenu mašinu, ne samo u Srbiji, već i šire, opslužuje još pet radnika, prenose “Večernje novosti”.

– Gajimo višnje već desetak godina, a od kada smo posadili prve zasade, nismo se mirili s tim da moramo da ih beremo ručno. Nabavili smo neke mašine za branje, ali njima nismo bili zadovoljni i tražili smo svoje rešenje punih osam godina. Sada smo ga usavršili toliko da smo počeli i serijsku proizvodnju. Teško je napraviti neku preciznu računicu, ali nama bi za ovaj voćnjak od oko tri jutra, trebalo nekoliko desetina berača koji bi radili nekoliko dana. Ovako ga sa dve mašine oberemo za manje od osam sati, a angažujemo desetak radnika, među kojima su i oni koji gajbice tovare u kamion. Ušteda je, samim tim, očigledna – objašnjavaju domaćini.

Od početka godine mašina za berbu višanja našla je već 11 kupaca, po ceni od 35.000 eura za komad. Za veliku plantažu u Crvenki napravili su osam mašina. Tri su završile u Hrvatskoj, a ima ih i na drugim stranama.

– Koliko je potrebno da se mašina isplati, zavisi od površine voćnjaka, ali, kako sam čuo, u Crvenki bi investicija mogla da se isplati već ove sezone. Osim na višnjama, našu mašinu smo isprobali i na šljivama, a može da bere i lešnike. Naravno, ne mislim da je tu kraj usavršavanjima. Otac mi nema mira. Verujem da će se naći još neka mogućnost da se stvari dodatno poprave, podese, i da se posao još olakša. Patent jesmo zaštitili, ali ne znam koliko to kod nas može da vredi. Pitam se šta bismo mogli da uradimo kada bi neko odlučio da je iskopira. Koliko bi para i vremena trebalo da utrošimo da zaštitimo naše delo – priča Željko.

Po njegovim rečima, višnje prodaju po ceni od 70 dinara za kilogram, a zarada je, upravo zahvaljujući mašini, solidna. Po njegovoj računici, sa 10 hektara pod voćnjakom imaju zaradu kao sa 70 hektara pod ratarskim kulturama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор