U Centru za ovčarstvo licencirana “carska” rasa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na farmi Slaviše Njegića u Kuzminu osnovan je Centar za ovčarstvo u kome je obavljeno prvo licenciranje ruske “carske” ovce.

Ruska romanovska ovca, koja je preko Srema ušla u Srbiju, od sada će se napasati i na našim livadama, a kuzminski stočari veruju da je ovo dobra prilika da se domaće ovčarstvo zanovi i unapredi ukrštanjem ove rase sa domaćim rasama.

Od ove godine ruska romanovska ovca zvanično je priznata kao rasa po oba odgajivačka programa Evropske unije (EU) i Rusije, pa se za njeno uzgajanje mogu ostvariti i subvencije, što za početnike u ovčarstvu predstavlja veliki stimulans.

– Ovu rasu karakterišu visoka plodnost, ranostasnost i velika vitalnost jagnjadi. Veoma je otporna na bolesti, niske temperature i ekstremnije paragenetske faktore. Romanovska ovca godišnje na svet donese između pet i deset jagnjadi u dva jagnjenja, zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svetu. Rekord za ovu rasu je 11 jagnjadi u jednom leglu – objašnjava Njegić, a prenose “Večernje novosti”.

Po njegovim rečima, uključivanje ove rase u domaće, primitivne rase, u značajnoj meri će popraviti razvoj srpskog ovčarstva, koje je i pored sve većeg interesovanja za jagnjeće i ovčije meso, u drastičnom opadanju, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор