Konkurs „BASF-a“ za skladištenje energije iz obnovljivih izvora

BASF

Svetski hemijski gigant „BASF“ objavio je konkurs za najbolja inovativna rešenja u oblasti skladištenja energije iz obnovljivih izvora, pod nazivom “Otvorene inovacije” (“Open Innovation”), na koji mogu da se prijave i učesnici iz Srbije.

Takmičenje se odnosi na rešenja održive tehnologije koje mogu da skladište energiju iz dalekovodne električne mreže, a da je ujedno i napajaju. Ideje se mogu poslati putem interneta do 2. juna 2015. godine na sajt „NineSights“, a primat među predatim predlozima imaće inovativna hemijska dostignuća.

Komisija stručnjaka „BASF-a“ i drugih specijalista iz ove oblasti izabraće najbolje predloge i nagraditi najviše pet učesnika. Imena pobednika biće objavljena u novembru 2015. godine, a svaki od njih dobiće po 100.000 eura. Pobednici će takođe dobiti priliku i da sarađuju sa naučnicima „BASF-a“ u istraživačkom projektu zasnovanom na njihovoj ideji.

Takmičenje je deo programa o zajedničkom stvaranju koji je ova kompanija pokrenula u jubilarnoj godini kako bi došla do novih ideja i kontakata. Program pod nazivom “Creator Space” sastoji se od inovativnih formata za virtuelne diskusije, ali i diskusije uživo, a uključuje i tri naučna simpozijuma.

Preko ovog programa prikupljaju se nove ideje i pokreću razgovori na teme energije, hrane i savremenog načina života, a cilj je da se povežu ideje i ljudi koji bi radili na iznalaženju rešenja za izazove modernog društva. Takmičenje “Open Innovation” organizuje kompanijina istraživačka jedinica “Process Research and Chemical Engineering” (“Istraživanje procesa i hemijski inženjering”).

Kako se navodi u saopštenju kompanije, u celom svetu sve se više električne energije stvara iz obnovljivih izvora energije, koji nisu uvek dostupni, budući da energija dobijena od sunca ili vetra u velikoj meri zavisi od vremenskih uslova, doba dana i godišnjeg doba. To znači da postoje faze tokom kojih se proizvedi višak energije, ali i faze kada se ona uopšte ne proizvodi. Kako bi se osigurao stalan izvor napajanja, električna energija dobijena iz obnovljivih izvora mora se skladištiti pre nego što se dopremi do krajnjeg potrošača. Međutim, skladištenje viška proizvedene energije za sada nije nimalo isplativo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор