“Reintegracija” pomaže odlazak u Nemačku

made-in-germany-rs-mladi-lekari

Udruženje Reintegracija iz Novog Pazara pomaže nezaposlenim medicinskim radnicima sa području Sandžaka, odnosno Raške oblasti, ali i iz Niša i južne Srbije, da odu na rad u Nemačku.

Vodeća evropska privreda već dugo je otvorena za prijem medicinskih radnika iz Srbije, a posebno za medicinske tehničare, sestre opšteg i pedijatrijskog smera, gerontodomaćice, ali i za još dvadesetak drugih zanimanja koja su takođe u Nemačkoj proglašena za deficitarna.

– U toku je naša akcija “Posao za hiljadu medicinskih radnika”, a nekoliko stotina medicinskih sestara koje su preko nas otišle u Nemačku i sada već rade u Minhenu, Štutgartu, Berlinu, Frankfurtu i Kelnu, pokazale su se kao odlične radnice i Nemci ih veoma cene i traže. Još nekoliko stotina medicinskih sestara, koje trenutno uče nemački jezik, uskoro će krenuti put Nemačke – objašnjava za „Vesti“ Kadrija Mehmedović, predsednik Udruženja Reintegracija i naglašava da to udruženje većinu medicinskih radnika „regrutuje“ na području Sandžaka – Raške oblasti, ali i Niša i južne Srbije.

Kako ističe Mehmedović, ovo udruženje se trudi da nezaposlenim medicinskim radnicima omogući učenje nemačkog jezika na početnom B-1 nivou. Kurseve organizuju u nekoliko gradova, finansiraju ih sa 50 posto sredstava, a ostatak plaćaju polaznici kada se zaposle.

– Od nemačkih poslodavaca dobili smo čvrsta uveravanja da će već od ove jeseni oni finansirati kurseve za B-1 i B-2 nivo poznavanja nemačkog jezika – naglašava Mehmedović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор