Za vreme plaćenog odsustva rade u Nemačkoj

Po preporuci Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u zrenjaninskoj bolnici „Dr Đorđe Jovanović“ pooštreni su kriterijumi za odobravanje radnicima neplaćenog odsustva, tokom kojeg su oni radili u Nemačkoj.

Zamenik direktora zrenjaninske bolnice Vladimir Arbutinov je objasnio da trend povećanja broja radnika koji traže neplaćeno odsustvo predstavlja sve veći problem u funkcionisanju te ustanove, a posebno jer taj vid odsustva traže iskusni medicinski radnici koji odlaze na rad u inostranstvo, najčešće u Nemačku, prenosi agencija „Beta“.

U zrenjaninskoj bolnici je zaposleno više od 900 radnika, od čega je oko 600 medicinskih sestara i tehničara. U ovom momentu pravo na neplaćeno odsustvo koristi 21 radnik, među kojima je 16 medicinskih sestara, iako toj ustanovi po sistematizaciji nedostaje 15 lekara i 22 medicinska tehničara.

Zakon o radu omogućava zaposlenima da neplaćeno odsustvo koriste najduže do dve godine, ali će po novim kriterijumima radnici bolnice u zahtevu morati da navedu dobre razloge za odlazak na neplaćeno odsustvo, dok će takav dopust trajati najviše 12 meseci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор