U Nemačku iz Novog Sada otišlo 200 medicinskih sestara

Na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju državljana Srbije u Nemačkoj, u prvoj polovini 2017. u ovu zemlju je posredstvom novosadske Filijale NSZ otišlo 115 medicinskih sestara i tehničara i još 86 u okviru GIZ projekta „Triple win”.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je puno zainteresovanih za rad u inostranstvu, a da se do posla najlakše dolazi u Nemačkoj na pozicijama medicinskih sestara, odnosno tehničara. Oni bivaju angažovani najpre kao asistenti za zdravstvenu negu do priznanja diplome, a nakon njene nostrifikacije, na poslovima kvalifikovanog zdravstvenog radnika u klinikama i domovima za stare širom Nemačke.

Na kraju avgusta ove godine u Novom Sadu je na evidenciji NSZ bilo ukupno 17.919 nezaposlenih ljudi, što je za 17,38 posto manje u odnosu na isti mesec prošle godine. Do posla najbrže dolaze visokoobrazovani kadrovi poput IT stručnjaka, inženjera elektrotehnike i elektronike, mašinstva i građevine, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti, računovođe…

Kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, do posla najlakše dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, mehanotroničari, knjigovođe, vozači kamiona, kuvari, mesari, radnici obezbeđenja i drugi.

– Nezaposleni bi najviše želeli da nađu stalan dobro plaćen posao u struci, ali zbog situacije na našem tržištu rada i nemogućnosti da se zaposle na taj način, prihvataju i poslove na određeno vreme i van svoje struke. Prihvatanje posla, takođe zavisi od visine zarade, ali i od uslova i mesta rada – objašnjavaju u NSZ.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор