„Egzodus srpskih medicinara“

Iz Srbije svakodnevno odlaze zdravstveni radnici, a po navodima portala „voice“ (Vojvođanski analitičko-istraživački centar), gotovo 2.000 njih, uglavnom najboljih, napusti svake godine našu zemlju, odlazeći pre svega u Nemačku.

Do ovakvog zaključka voice je došao ukrštanjem podataka dobijenih od sindikata i komora lekara i medicinskih sestara. Predsednica vojvođanskog ogranka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Ranka Ješić upozorava da dosta naših zdravstvenih radnika odlazi i na Bliski istok, u Katar i Saudijsku Arabiju, ali da odlazak u Nemačku „ima razmere egzodusa“.

– Medicinske sestre i tehničari odlaze zbog ovdašnjih plata od 35.000 dinara, neplaćenih dežurstava i neplaćenog prekovremenog rada, kao i zbog nenapredovanja na poslu. Tamo nemate nepotizam političkih partija, da nekog primite samo da bi sedeo. One tamo rade, neko prati njihov rad, vrlo brzo napreduju, plaćene su i nijedan radni sat im nije zakinut, i ne može da se desi da jedna sestra radi sa 40 pacijenata – objašnjava Ješićeva i dodaje da je Nemačkoj potrebno oko 10.000 kvalifikovanih medicinskih sestara, a da se onima koji odu omogućava da sa sobom povedu i svoje porodice.

Po rečima predsednika Regionalne lekarske komore Vojvodine Tomislava Stantića, ta komora je tokom 2016. izdala 152 sertifikata na osnovu kojih lekari mogu da traže posao van Srbije, a najviše lekara odlazi u Nemačku, jer je tamo način nostrifikacije diplome znatno olakšan.

Predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine Dunja Civrić kaže da do preciznih podataka o broju medicinara koji odlaze u inostranstvo nije moguće doći, jer se to može uraditi samo na osnovu upisa u registre komora medicinskih sestara i lekara, ali tek prilikom potvrđivanja licenci.

Ovakve migracije zdravstvenih radnika imaju za posledicu „drastičan pad kvaliteta medicinskih usluga u Srbiji“, a cela ova situacija je dovela i do velike potražnje za profesorima i nastavnicima nemačkog jezika, kojih trenutno u Srbiji nema dovoljno da bi mogli da zadovolje potrebe medicinskih radnika za učenjem tog jezika, piše voice i dodaje da će, prema planu Ministarstva zdravlja, u Srbiji ove godine biti zaposleno 2.010 medicinskih radnika, od čega 631 lekar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор