GIZ mladima u Srbiji poklanja plastenike

Nezaposlenim mladima sa područja Jablaničkog okruga, koji imaju želju da se bave povrtarstvom, Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) nudi na poklon plastenike.

Konkurs je otvoren do 11. oktobra, a mogu da učestvuju svi mlađi od 35 godina, koji imaju svoje ili zemljište uzeto u zakup, a nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Njihova obaveza je da registruju poljoprivredno gazdinstvo nakon dobijanja plastenika veličine 180 ili 120 kvadratnih metara.

Za sve zainteresovane biće održani info-dani u leskovačkim selima Brestovac i Bogojevce, sa ciljem da se mladi aktiviraju i samozaposle uz podršku GIZ-a, prenose „Novosti“.

– GIZ je do sada podržavao razvoj pčelarstva u ovom kraju, ali smo dobili preporuku da nam fokus bude i povrtarstvo, jer u Jablaničkom okrugu ima mnogo mladih koji se bave proizvodnjom povrća. Prvo smo, kupovinom opreme, podržali zadrugu „Zelena zvezda“, a sada nastavljamo dalje sa željom da mlade podstaknemo da započnu ili prošire svoju povrtarsku proizvodnju – objasnila je koordinatorka projekta Nevena Dimić.

Tehničku podršku u realizaciji GIZ-u će pružiti nemačka nevladina organizacija HELP kao i Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj gradske uprave Leskovca. Odabir kandidata vršiće zajednička komisija prema unapred utvrđenim kriterijumima, a na osnovu podataka iz podnete prijave i poseta na terenu.

Pored donacije u opremi, projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“ organizuje i stručne obuke i poslovna savetovanja, odnosno mentorstvo za mlade povrtare. Broj plastenika koji će biti podeljen u okviru ovog javnog poziva biće poznaz po prispeću svih prijava i nakon dva kruga selekcije kandidata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор