“Eberspacher” traži u Srbiji dobavljače delova

made-in-germany-rs-eberspaecher

Predstavnici nemačke kompanije “Eberspächer”, jedne od vodećih u svetu u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, grejača i rashladnih uređaja za teretna vozila i autobuse, posetili su pet srpskih preduzeća u potrazi za snabdevačima.

Po rečima potpredsednika za upravljanje lancem snabdevanja te kompanije, Tomasa Rora, već je postignut dogovor da u januaru sledeće godine nemački stručnjaci za kontrolu kvaliteta posete fabriku poljoprivredne mehanizacije “FPM Agromehanika” iz Boljevaca, i dodao da i “Metalac” iz Gornjeg Milanovca, nakon prošlogodišnje kupovine Fabrike automobilskih delova (FAD), takođe poseduje kapacitete za proizvodnju auto-delova.

Kompanija Eberspächer je prošle godine imala promet od 4,4 milijarde eura i 8.600 zaposlenih u 60 svojih fabrika u 25 zemalja sveta. Njena delegacija prvi put je posetila Srbiju u julu, kada je uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), regionalnih privrednih komora i Razvojne agencije Srbije, razgovarala sa potencijalnim dobavljačima delova iz 12 domaćih privrednih društava.

– Tokom julske posete smo razgovarali sa dosta potencijalnih dobavljača, ali ovog puta smo posebno posetili pet kompanija kako bismo videli njihove kapacitete i da li mogu da snabdevaju automobilsku industriju – rekao je Ror koji je sa saradnicima obišao kragujevačke kompanije “Teknia KG” i “Gomma line”, “Metalac” iz Gornjeg Milanovca, “Ming” iz Niša i “FPM Agromehanika” iz Boljevca.

Kao dobre primere Ror je naveo Metalac koji proizvodi delove od nerđajućeg čelika, a koji mogu da nađu primenu u industriji izduvnih sistema, i Agromehaniku čije mašine mogu da se iskoriste za izradu senzora.

– Automobilska industrija je veoma zahtevna i ima visoke standarde kvaliteta koji moraju da se ispune. Preduzeća u Srbiji imaju dobru osnovu da to dostignu. Ona su pokazale veliko interesovanje, žele da sarađuju, motivisane su, i zapošljavaju ljude kako bi dostigli potrebni nivo. Iz Srbije za sada nemamo dobavljače i ovo je naš početak. Početkom meseca otvorili smo novo postrojenje u Velikom Varadinu (Oradea) u Rumuniji, i širimo se sve više – objasnio je Ror.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор