Referentna kamatna stopa smanjena na 8%

made-in-germany-rs-bank

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) smanjio je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, sa 8,5 na 8 posto, saopštila je Centralna banka.

Po procenama Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija od marta ove godine se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, što će se nastaviti da se dešava i u narednom periodu.

„Ovakvom kretanju inflacije doprineli su faktori sa privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda, kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu. Faktori sa trajnim uticajem, poput agregatne tražnje, imaće u narednom periodu dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija“, saopštila je NBS, a prenosi agencija „Beta“.

Kako dalje navodi Centralna banka, „očekuje se da će započeto sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi umanjiti negativni uticaj spoljnih faktora, koji proističe iz neizvesnosti u pogledu monetarne politike vodećih svetskih ekonomija“, a da će očekivano sklapanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti dodatna potvrda kredibiliteta domaće ekonomske politike.

Izvršni odbor NBS usvojio je novembarski Izveštaj o inflaciji, u kojem su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike. Ovaj izveštaj javnosti će biti predstavljen 19. novembra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор