Referentna kamatna stopa snižena na 3,25%

Narodna banka Srbije (NBS) je smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 na 3,25 posto, uzimajući u obzir projekciju inflacije i njenih faktora u narednom periodu.

Inflacija je, u skladu sa očekivanjima NBS, smanjena u februaru na 1,5 posto međugodišnje, pre svega zbog visoke baze kod proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom prošle godine.

„Usporavanje inflacije očekujemo i u narednim mesecima, a zatim i njeno postepeno približavanje cilju u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje. Na niske inflatorne pritiske ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji procenjuju da će inflacija kako za godinu, tako i za dve godine dana unapred, biti na centralnoj vrednosti cilja od 3 posto“, saopštavaju iz NBS.

Iz centralne banke napominju da će NBS, smanjenjem referentne kamate u uslovima niskih inflatornih pritisaka, pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu. Međutim, neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu je i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta. Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast.

Po mišljenju Izvršnog odbora NBS, otpornost srpske privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja se povećala, zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор