Kikindski kornišoni idu za Nemačku

Nemačka kompanija „Maminger“ najavila je otkup 320 tona kornišona od povrtara iz Kikinde, koji su, podstaknuti sigurnim otkupom, povećali proizvodnju krastavčića u ovoj godini na oko 8 hektara, sa prošlogodišnjih 5.

Kikindski povrtari već četiri godine proizvode krastavac kornišon za poznatog stranog kupca koji poštuje dogovoreno, pišu „Večernje novosti“.

– Pojavilo se sedam-osam novih proizvođača, tako da se sada kornišoni gaje na oko osam hektara, a prinos je oko 40 tona po hektaru. Godina je pogodovala gajenju krastavaca, jer nije bilo puno kišnih dana i vlage, pa ni bolesti, što je doprinelo smanjenju upotrebe hemijskih sredstava. Ovo je sada odlična šansa za naše povrtare da unaprede proizvodnju i da im se rad i trud isplate – kaže Dejan Ugrešić koji svoje krastavčiće prodaje nemačkoj firmi.

Kako dalje objašnjava, nemačkom kupcu su potrebni sitniji kornišoni zbog čega se oslanjanju na male proizvođače, jer tako mogu da računaju na kvalitetniji proizvod. Krastavci se već drugu godinu odvoze na otkupno mesto u Senti, a cena za prvu klasu iznosi 80 eurocenti, za drugu 70, za treću 51, a 34 eurocenti po kilogramu za četvrtu klasu.

– U toku je kidanje zaperaka i uplitanje u mreže, kako bi plod lakše mogao da raste. Početak berbe očekujemo za četri-pet dana, za šta će nam trebati 15 do 20 radnika. Za sada je cena radnog sata 150 dinara, ali će biti i veća – dodaje Ugrešić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор