I Nemačka legalizovala lečenje kanabisom

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestaga jednoglasno je legalizovao upotrebu marihuane u medicinske svrhe, za pacijente koji boluju od teških bolesti i u slučajevima gde ne postoji druga efikasna terapija.

U tekstu novog zakona, koji treba da stupi na snagu u martu, navodi se da su lekari u Nemačkoj sada u mogućnosti da prepisuju kanabis svojim pacijentima sa ozbiljnim bolestima kao što su rak, epilepsija i skleroza, kao i onima koji ne mogu da dobiju alternativnu terapiju, prenosi agencija “Beta”.

Nemačka se na ovaj način pridružila evropskim zemljama koje su već legalizovale preparate na bazi kanabisa, a to su Austrija, Velika Britanija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Hrvatska i Makedonija.

– Ovim će se omogućiti poboljšanje brige o palijativnim pacijentima – naglasio je ministar zdravlja Herman Grehe, čiji su zakon pozdravile sve stranke, i levica i desnica.

Nemački pacijenti sada će biti u mogućnosti da, uz recept, u apotekama nabave ekstrakt ili isušene listove kanabisa. Neki će moći i da naruče iz inostranstva sintetičke derivate kanabisa, kao što je dronanbinol, a sve troškove će preuzimati zdravstveno osiguranje

Međutim, pacijentima se ne dozvoljava da gaje sopstveni kanabis, navodi se u tekstu zakona i dodaje da je takva praksa protivna nemačkom Zakonu o drogama, po kome je zabranjeno posedovanje kanabisa.

Predlog novog zakona bio je najavljen u maju prošle godine, kada je jedan pacijent dobio odobrenje da gaji kanabis pošto je pokazao da se radi o jedinoj supstanci koja može da mu olakša tegobe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор