Nemačka za Srbe i dalje najprivlačnija

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Istraživanje o mobilnosti radne snage, koje je sprovela globalna mreža najposećenijih sajtova za zapošljavanje „The Network“, pokazuje da je Nemačka najpoželjnija zemlja za građane Srbije, a da su za njom Švajcarska i Austrija.

Istraživanje je zasnovano na svetskoj anketi o spremnosti za odlazak u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, u kojoj su ispitanici odgovarali da li bi se selili u druge države, kuda bi otišli, koji su razlozi za preseljenje, kakav je njihov status i na koji način tragaju za inostranim angažmanom, precizira se u saopštenju srpskog sajta za zapošljavanje „Infostud“, inače člana „The Network-a“.

Kako se dalje navodi, među anketiranima iz 189 zemalja bilo je i 1200 ljudi iz Srbije, od kojih dve trećine želi da ode u inostranstvo, svega osam posto bi ostalo, a neodlučnih je oko 16 posto. Kao najčešće razloge za iseljenje oni navode bolji životni standard, ekonomsku nesigurnost u svojoj zemlji, veću zaradu u inostranstvu kao i bolje šanse za razvoj karijere i atraktivni poslovni ugovor.

Protivno rasprostranjenom mišljenju da su skandinavske zemlje ubedljivo najbolje za život i rad, istraživanje je pokazalo da se Norveška nalazi tek na četvrtom mestu, a Švedska na petom. Za njima su Engleska i Kanada, a Sjedinjene Američke Države zauzimaju tek osmo mesto na listi, prenosi agencija „Tanjug“.

Za preseljenje u inostranstvo najviše su zainteresovani, više od dve trećine, oni koji imaju do deset godina radnog staža, dok najmanju želju za odlaskom imaju oni sa više od 20 godina radnog iskustva, tek svaki deseti. Među ljudima koji bi napustili Srbiju, najviše je onih koji obavljaju neku vrstu menadžerskog posla, njih 40 posto, dok su oko dve trećine radnici.

Čak 86 posto naših građana posao u inostranstvu traži preko sajtova za zapošljavanje, sajtovi kompanija su na drugom mestu, dok mreže ličnih kontakata predstavljaju treću opciju u traženju posla van Srbije. Među potencijalnim iseljenicima polovina je navela da posao ne traži aktivno, gotovo četvrtina redovno čita oglase, a tek svaki peti kaže da je aplicirao na konkurs za posao.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор